WINIFIKACJA

Wino jest sfermentowanym sokiem z winogron.

W pierwszym etapie produkcji wina wyciska się winogrona i otrzymuje się z nich bezbarwny sok, czyli moszcz. Następnie dodaje się do niego drożdże na skutek czego rozpoczyna się proces fermentacji i zawarty w soku cukier zamienia się w alkohol, a moszcz w wino.

Kolejny proces, któremu podlega wino to leżakowanie, czyli dojrzewanie. Polega on na przechowywaniu napoju w kadziach z nierdzewnej stali, drewna, betonu, bądź dębowych beczkach.

Sok z winogron jest zawsze bezbarwny (poza jednym wyjątkiem), innymi słowy wino powinno być zawsze białe, wcale jednak tak nie jest, bowiem istnieją również wina czerwone. Źródłem barwy tych win są czerwone skórki winogron użytych w procesie winifikacji.Są one [skórki] fermentowane razem z sokiem (franc: mout), tworząc tzw. pulpę (franc: marc) w tej samej kadzi fermentacyjnej. Taki proces określamy jako maceracja. Krótko mówiąc, skórki oddają swój kolor winu, które dzięki temu staje się winem czerwonym.

Wina czerwone powstają więc wyłącznie z winogron o czerwonej skórce, natomiast wina białe, tak z białych, jak i czerwonych winogron. Fundamentalna różnica pomiędzy białą, a czerwoną winifikacją polega na tym, iż wino białe wyrabiane jest z czystego soku z winogron z pominięciem etapu maceracji.

WINA BIAŁE = FERMENTACJA SOKU Z WINOGRON

WINA CZERWONE = MACERACJA RAZEM Z CZERWONYMI SKÓRKAMI + FERMENTACJA


Niektóre szczepy białe
: Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Chenin Blanc, Sémillon, Sauvignon Blanc
Niektóre szczepy czerwone: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Malbec, Tempranillo